Napkollektor

A napkollektorok – vagy más néven fototermikus panelek – napenergiával történő hő-hasznosítást tesznek lehetővé.

Például a használati melegvíz-előállítás napkollektorral a legkifizetődőbb.

Ez a beruházás – egy átlagos magyar háztartást feltételezve – kb. 4-5 év alatt tud megtérülni, sőt; pályázat, támogatást esetén a megtérülés még rövidebb.

Kapcsolódó berendezések a keringető szivattyú és a vezérlő automatika. Ezek fogyasztása vákuumcsöves napkollektor esetén kb. 10%-a annak az energiának, mintha elektromos árammal fűtenénk fel a vizet.

Más szóval a vákuumcsöves napkollektorral a villanybojlerhez képest tizedannyiért tudunk ugyanannyi meleg vizet előállítani.

Felhasználási területük azonban sokoldalú: a használati meleg víz előállítása mellett alkalmasak fűtésrásegítésre, medencevíz felmelegítésére és sok egyéb hőigény kielégítésére is.

Nem azonosak az ún. napelemekkel – vagy más néven fotovoltaikus elemekkel –, amelyek a nap fényéből elektromos energiát állítanak elő.

A kollektoraink között megtalálhatóak a télen is magas hőmérsékletet biztosító vákuumcsöves úgynevezett U-csöves technológiájú napkollektorok, valamint a nyári túlmelegedés esetén is üzembiztos sík napkollektorok.

Mikor melyiket érdemes választania?

 

 

 

 

 

 

-------


Rendszer, ami termel...


és nyugalmat ad

unisorar.hu

Elérhetőségünk

Telefon: +36 20 950 8303

E-mail: iroda@unisolar.hu

Készítette az: Unicial Grafikai Stúdió